Rebirth of the Bath House - Liepaja,Latvia
Competition entry,2014

The unique natural healing resources available in Liepaja, Latvia call for the development of a new resort and health tourism amenities.
As the first competition in a design series focused on Liepaja Seaside Park - a historically exclusive retreat area - the participants are presented with the opportunity to express their vision for the revitalisation and further development of the ‘Bath House’, designed by Paul Max Berchi in 1902.

The project starts with a critical review of the existing building, deciding to keep the structural system intact and redefine the partition walls in order to; a. Introduce alteration of communal spaces and more private healing rooms b. Increase the levels of daylight in the interior space c. Strengthen the connection with the exterior space and the surrounding area.
The Bath house is divided in three zones - Dry therapy, Wet therapy, Restaurant - along the basic structural axes, ensuring clear and easy circulation for the visitors. Openings are created in critical parts of the facade and new volumes are added where extra space is needed. The building “opens” to the south part of the yard where a public square is created, connecting the central bath house with the playfully organised guest houses.
The guest houses can accommodate up to 21 families. The house unit can be found in 3 variations in order to host families of 2, 3 or 4 persons. It refers to a wooden house, the form and structure of which is inspired by the small wooden sauna cabins found in the Latvian countryside.
In order to strengthen the relaxing atmosphere of the Bath House and create a space which stimulate the senses, we chose to use earth tone colours and natural building materials - wood, brick - of various textures.

Credits
Client: Liepaja city council
Size: 1395m2
Project designers: Ifigeneia Dilaveraki, Gianna Michalopoulou

CNI Architects


 

 

 

 

Ifigeneia Dilaveraki                     
b1
b5
b2
b2
bath5